Yurdun bazı bölgelerinde sıcak havanın kendisini göstermesiyle birlikte 'kene kabusu' yeniden ortaya çıktı. Uzmanlar 2 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne karşı uyarıda bulundu.
Bu yıl nisan ve mayısta 16 hasta, KKKA tedavisi için Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Tedavisi tamamlanan 8 hasta taburcu edilirken, 2 kişi ise yaşamını yitirdi.
UZMANLAR, VATANDAŞLARI UYARIYOR
Uzmanlara göre, kene fark edildiği anda çıplak elle temas edilmeden çıkarılmalı. Ucunda sivri uç bulunan bir cımbızla, kenenin baş kısmına yakın yerden tutularak deriden dik şekilde ve yavaşça çekilmesi gerekiyor. Keneyi koparmamaya özen gösterilmeli.
Isırığın ardından bölge sabunlu suyla yıkanmalı ve ardından antiseptik bir madde ile temizlenmeli. Kene çıkarıldıktan sonra kişilerin kendilerini 10-14 gün boyunca gözlemlemesi gerekiyor. Yetkililer, çıkarılan kenenin temiz bir kap ya da poşet içerisinde saklanarak sağlık kurumlarına götürülmesini, bu sayede inceleme yapılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.
Kurban Bayramı dönemine de dikkat çeken uzmanlar, Hayvan transferleriyle birlikte kene transferlerinin de olabileceği ve vatandaşların kurban dönemine daha çok dikkat etmeleri konusunda uyardı.
ZONGULDAK DA RİSK ALTINDA
Hastalık ağırlıklı olarak Tokat'ta görülmekle birlikte Amasya, Artvin, Bayburt, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Sivas, Samsun, Sinop, Trabzon, Tokat, Yozgat ve Zonguldak illerinde yaşayanların da risk altında bulunduğu belirlendi. İlerleyen yıllarda Tokat, Sivas ve Yozgat ağırlıklı olmak üzere her yıl yaz aylarında hastalığa bağlı onlarca ölüm gerçekleşti. Hastalık dünyada ise sıklıkla Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da görülüyor. Son yıllarda Kosova, Arnavutluk, İran, Pakistan ve Güney Afrika'da da benzer vakalar tespit edildi.