Kurban Bayramı yalnızca ibadet yönüyle değil, sağlık açısından da dikkat isteyen bir dönem. Hijyenik olmayan kesim ortamlarının başta şarbon olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, "Şarbon, çıplak et temasıyla bulaşabilir ve ölümcül olabilir. Bu nedenle kesim işlemi mutlaka yetkin kişiler tarafından, steril koşullarda yapılmalı" dedi.
KESİM SONRASI 2 SAAT KURALI
Yüksek hava sıcaklıklarının bakteriyel riskleri artırdığını vurgulayan Diktaş, "Kesim sonrası etlerin serin bir ortamda 1-2 saat dinlendirilmesi ve ardından hemen buzdolabına alınması gerekir.
Uzun süre açıkta bekletilen etlerde salmonella gibi mikroorganizmalar hızla çoğalır. Bu bakteriler mide ve bağırsak sistemine zarar verir, ishal ve kusma gibi şikayetlere yol açabilir" açıklamasında bulundu.
BOZULMAYA BAŞLAMIŞ ET SAĞLIĞINIZLA OYNAR
Etin görünümünde, kokusunda ya da dokusunda bir değişiklik fark edilirse asla tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Diktaş, "Bozuk et, sadece mideyi değil tüm sindirim sistemini tehdit eder. Hele ki kronik hastalığı olan bireylerde daha ağır sonuçlar doğurabilir" dedi.
İDRARLA TEMAS EDEN ET KESİNLİKLE AYRILMALI
Kurban kesimi sırasında yaşanabilecek kontrolsüz durumlara da dikkat çeken uzman, "Bazı durumlarda mesane zarar görebilir ve ete idrar karışabilir. Böyle bir durumda o etin tüketilmesi sağlık açısından son derece risklidir. Ayrı bir şekilde imha edilmeli" uyarısında bulundu.
Sakatatlarda parazit riski
Karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organların tüketimi konusunda da temkinli olunması gerektiğini belirten Diktaş, "Sakatatlar, iyi temizlenmediğinde paraziter hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Özellikle tenya ve toksoplazma gibi parazitlerin bulaş riski yüksektir. Bu ürünler mutlaka yüksek ısıyla ve tam olarak pişirilerek tüketilmeli" diye konuştu.