Zonguldak’ta uzun süredir gündemde olan Lavuar Alanı Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Proje sahasında gazetecilere açıklamalarda bulunan yüklenici firma yetkilisi Ömer Bulut, alanda 9 metre derinliğinde yaklaşık 4.500 metrekarelik yer altı inşaatının devam ettiğini belirterek, “Aşağıda 4 dönüm arazi var, yerin altında bir şehir var diyebilirsiniz” dedi.
Bulut, “Kömürlerin boşaltıldığı eski siloların bulunduğu alan, şu anda proje kapsamında değerlendiriliyor. Kamu tasarruf tedbirleri nedeniyle yaklaşık 1-1,5 ay gecikme yaşadık ancak bu süreç hızlıca toparlandı. Gecikmenin asıl sebebi ise sahanın zemin şartları ve inşaat altyapısı. Bu detayları alanda gezerek daha iyi görebilirsiniz” diye konuştu.
Ömer Bulut'un gazetecilere yaptığı açıklamada;
"Aşağıda yaklaşık 4500 m² bir alanımız var, yer altında kalıyor. Bu, 9 m derinliğinde, şurada kömürlerin boşaltıldığı silolar var. Kamu tasarruf tedbirlerini takılmamız 1-1,5 aylık falan aksamamıza sebep oldu. Millet bahçelerini durdurma gibi bir konu vardı ama onda da bir ay sonra toparlandık.
O tekrardan hazır gecikmesinin sebebi sahanın şartları, zemin inşaatları. Burada çok anlatılacak bir şey yok aslında, gezerken daha rahat konuların üstünden geçebiliriz. 9 metre derinliğinde yerin altında bir şehir var diyebilirsiniz: Aşağıda 4 dönüm arazi var” ifadelerine yer verdi.
Kent Konseyi Başkanı Birhan Şahin ise şu açıklamalarında;” Lavuar Alanı Projesi 1953 yılında Marshall planı çerçevesinde gündeme alınıyor, projelendiriliyor. 1957'de Lavuar'ın kömürün işletme tesisi, kömürünün tasnif edildiği, atıklarından arındırıldığı yer.
Endüstriyel hale getirildiği tesis 1957'de hizmete açılıyor. 50 yıl işletmede kalıyor. 2007'de kapatılıyor, sonra yıkımına başlanıyor.
Birkaç kere ihaleye çıkıldı, birkaç tane proje yarışması oldu. O dönem bizim de bulunduğumuz, Demoddaki bulunduğumuz dönemde mimarlar arası yarışmalar da oldu. Sonra iade edildi. Denildi ki zemin problemi var.
Yani feshedildi, tekrar ihaleye çıkıldı. Bu sene bir ödenek problemi çıktı, yeniden değişti diye zannedersem. 3 kere ihalesi yapılan bir proje. Daha sonra 2023 yılında nihai ihale yapıldı. Şu anda devam etmekte olan iş, Ömer Bey’in de anlattığı şekilde maketi hazırlanmış.
Üzerinde yapılaşmaların olmadığı, kentin bence ruhuna uygun, insanların gezip nefes alabileceği bir alan. Bakın şu datatorum var, altta 4000 metrekarelik kapanan bir yer var. Birazdan yerini göreceğiz. Üstünü görüyoruz, altta ne olduğunu bilmiyoruz. Kentte yaşayan insanlar da gerçekten bilmiyor. Onunla ilgili de yerinde yapacağımız şeyde gezilecek.
Biraz sonra geçtiğimizi göreceğiz. Orada neler yapılabilir? Belki onunla ilgili çok iyi tasarruflar olabilir. Sanırım 7 ay sonrasında bitirilmesi hedefleniyor. Sonradan yakışır bir proje olacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.